Vladno nespoštovanje zakona o STA je poraz pravne države

Stališče

Vladno nespoštovanje zakona o STA je poraz pravne države

STA

Vlada RS kljub jasno določeni dikciji v sedmem protikoronskem zakonu v predvidenem roku ni poravnala zaostalih finančnih nadomestil Slovenski tiskovni agenciji (STA) za opravljanje javne službe v letu 2020.

Vlada je s tem kršila zakonske določbe, kar je poraz pravne države in vnovičen posmeh vladavini prava.

Ne glede na najnovejšo informacijo o iskanju mnenja Evropske komisije, ki naj bi ugotovila, ali je nov način financiranja skladen s pravili dodeljevanja državne pomoči, bi vlada morala medtem zagotoviti nemoteno financiranje STA.

To namreč ne more biti razlog za prekinitev financiranja in neplačevanje opravljenega dela, saj zakon o STA še vedno velja in to obveznost nalaga vladi.

Škoda bo enormna, še posebej, če se izkaže, da Evropska komisija ne bo imela pripomb na izvajanje zakona. Nikakor pa to ne more biti izgovor za neplačevanje agencijskih tržnih storitev za vladno administracijo, ki jih vlada prav tako ne plačuje.

Gre samo za iskanje novih in novih izgovorov, zavlačevanje z namenom finančnega izčrpavanja STA.

STA je že 43. dan brez plačila za delo, ki ga opravlja kljub prekinjenemu financiranju s strani države.

Posledice takšnega ravnanja so lahko ustavitev izvajanja javne službe STA in prenehanje delovanja nacionalne tiskovne agencije, ustanovljene leta 1991 ob osamosvajanju Slovenije.

To bi pomenilo izjemen izpad obveščanja javnosti o dogajanju v Sloveniji in po svetu, ki ga v skladu z Zakonom o STA izvaja nacionalna tiskovna agencija, ter izgubo delovnih mest za približno sto zaposlenih in njihovih družin.

Zagotovo pa bi ustavitev delovanja posledično pomenila velik udarec za podobo demokratične Slovenije, katere vlada bo v letu, ko bo predsedovala Evropski uniji, z odtegnitvijo financiranja na kolena spravila doslej uspešno in ugledno nacionalno tiskovno agencijo s skoraj 30-letno tradicijo.

Potem ko je Ukom konec novembra 2020 zaustavil financiranje STA s pojasnilom, da mu STA ni dostavila zahtevane dokumentacije, pri tem pa jasno spregledal pravno mnenje in mnenje vladne službe za zakonodajo, da je s tem presegel zakonska pooblastila, je 31. decembra 2020 uveljavljeni PKP 7 vladi naložil ne le izplačilo zaostalih zneskov nadomestil, ampak tudi ureditev financiranja opravljanja javne službe za leto 2021 na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Glede na dogajanje je na mestu razmislek o tem, kakšne so lahko politične ali družbene posledice dejstva, da vlada, ki je izvršna veja oblasti v državi, ne spoštuje zakonov in volje tudi poslancev strank, ki jo podpirajo.

Tudi ob zadnjih dogodkih v mednarodnem prostoru je jasno, kaj prinaša vztrajno spodjedanje postulatov pravne države in napadi na neodvisne medije.

Ne nazadnje je amandma k zakonu vložila koalicijska stranka SMC, končno verzijo zakona pa so podprli tudi poslanci koalicijskih SDS in NSi, opozicijske SNS in predstavnika manjšin.

Vodstvo STA

Uredniški kolegij STA

Svet delavcev STA

Zastopstvo STA

Sindikat novinarjev STA