Zavrnitev zahteve ZDA za izročitev Assangea je dobra novica

Stališče

Zavrnitev zahteve ZDA za izročitev Assangea je dobra novica

Foto: Garry Knight, Flickr.com / CC BY 2.0

Današnja odločitev londonske sodnice, ki je zavrnila izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea Združenim državam Amerike, je dobra novica za svobodo izražanja in medijsko svobodo. Assange je v ZDA obtožen pomoči nekdanji vojaški analitičarki Chelsea Manning pri kršitvi zakona o vohunjenju. Kot sostorilec naj bi Manningovi pomagal pri vdoru v računalnike, z objavo zaupnih podatkov pa naj bi ogrozil varnost obveščevalcev. V ZDA mu grozi 175 let zaporne kazni. Assangeeva obramba je vse obtožbe zavrnila. Na odločitev je pričakovana pritožba.

Manj navdušujoč je razlog, zaradi katerega Assange ne bo izročen ZDA. Sodnica je izročitev zavrnila na podlagi tveganja za njegovo duševno zdravje v ameriškem zaporu. Zamujena je torej priložnost, da bi sodišče pri obravnavi Assangea ob upoštevanju človekovih pravic dalo prednost svobodi izražanja in zaščiti vloge novinarstva, vključno z novinarskimi viri. Grožnja ZDA, da svoje zakone uporablja za napade na medije in novinarje, je žal preživela presojo.

Novinarske organizacije smo tekom celotnega procesa opozarjale, da je bila objava dokumentov, ki jih je Assangeu oz. organizaciji Wikileaks posredovala Chelsea Manning, nedvomno v javnem interesu in ne dejanje vohunjenja. Obtožbe ZDA izvirajo iz objave dokumentov, ki so jih vse največje avtoritete v novinarstvu označile za objave v javnem interesu, razkritja pa so objavili najbolj spoštovani svetovni mediji. Skupaj z mednarodnimi organizacijami še vedno pozivamo ZDA, da opustijo pregon proti Assangeu.