Napad na: voditeljca Erika Žnidaršič in ekipa oddaje Tarča

Datum spremembe: 18. 1. 2022
Datum prijave: 12. 1. 2022
Tip napada: žalitev, napad na osebno ali profesionalno integriteto
Napadeni: voditeljica Erika Žnidaršič in ostali člani ekipe oddaje Tarča, RTV Slovenija
Napadalec: vplivni posameznik
Naziv napadalca: predsednik vlade Janez Janša, podjetnik in TV voditelj Boris Tomašič, programski svetnik RTV Slovenija Vane Gošnik
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: prijava NČR, varuhu na RTV Slovenija ali drugim samoregulacijskim organom, prijava delodajalcu, prijava interesnim združenjem, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: delodajalec, poklicna združenja, javnost
Epilog: vpliv na status znotraj uredništva, različni tipi groženj se nadaljujejo
Kratek opis
Voditeljica in preostala ekipa oddaje Tarča so bili večkrat diskreditirani s strani premierja Janeza Janše, podjetnika in TV voditelja Borisa Tomašiča ter programskega svetnika RTV Slovenija Vaneta Gošnika.
Opis dogodka
Po predvajanju oddaje Tarča, v kateri je 6. januarja 2022 gostoval nekdanji mariborski župan in zdajšnji državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, so bili novinarji oddaje in predvsem voditeljica Erika Žnidaršič deležni mnogih diskreditacij na družbenih omrežjih. Med njimi so tudi objave na Twitterju predsednika vlade Janeza Janše, podjetnika in TV voditelja Borisa Tomašiča ter programskega svetnika RTV Slovenija Vaneta Gošnika z namigi, da bi morali biti odgovorni za to oddajo odpuščeni, da bi bilo zoper njih treba ukrepati ter da je Žnidaršič že v suspenzu in da poteka prekinitev delovnega razmerja iz krivdnih razlogov.
“Gre za nesprejemljiv pritisk na novinarje s strani politike in nekaterih članov Programskega sveta, celo novega člana, ki RTV naročnine ne plačuje prostovoljno,” so zapisali v Aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija in izrazili pričakovanje, da se bo vodstvo medija odzvalo takoj in utišalo “žaljivke, zapise o suspenzu ter celo zapise o izredni odpovedi delovnega razmerja”. Predlagali so tudi, da se voditeljici Žnidaršič ponudi pravna pomoč za ukrepanje proti “blatenju in lažem”. Politične pritiske in diskreditacije voditeljice so ostro obsodili v Kolektivu Informativnega programa TV Slovenija.
Kasneje je aktiv skupaj s Sindikatom novinarjev Televizije Slovenija nasprotoval sklicu izredne seje Komisije programskega sveta za informativne programe o omenjeni oddaji Tarča ter izrazil pričakovanje, da bo vodstvo javno obsodilo vse napade na novinarsko in uredniško avtonomijo na RTV. Komisija se je na seji vseeno sestala, napovedali pa so tudi drugo sejo. Ustvarjalce oddaje Tarča so javno podprli še v IO Aktiva novinarjev Radia Slovenija ter predstavniki Protestne ljudske skupščine z več kot šest tisoč zbranimi podpisi podpore. Tudi v Društvu novinarjev Slovenije so v izjavi Zadnje poteze vodilnih na TV Slovenija niso strokovne zapisali, da sta javni servis in profesionalno novinarstvo na udaru ter pod izjemnimi pritiski. Dodali so, da so zaradi vršilke dolžnosti odgovorne urednice Jadranke Rebernik, ki je bila imenovana brez soglasja uredništva, oddali prijavo inšpektoratu za medije.
“Pričakujemo, da bo programski svet spoštoval dokumente in pravila, ki jih je sam postavil, in tako deloval v interesu javnosti in javne RTV Slovenija. Pričakujemo, da do nadaljevanja izredne seje komisije za informativne programe o Tarči 24. januarja 2022 zaradi postopkovnih kršitev ne bo prišlo in da boste javnosti ter zaposlenim pojasnili motive za tako razpravo,” so kasneje v dopisu Cirilu Baškoviču, predsedniku Programskega sveta RTV Slovenija, in Leonu Oblaku, predsedniku Komisije programskega sveta za informativne programe, sporočili iz Sindikata novinarjev Slovenije, Aktiva novinarjev informativnega programa TV Slovenija, Aktiva novinarjev Radia Slovenija in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija.