Aktiv novinarjev Dnevnika obsoja pritiske na kolege iz športne redakcije

Stališče

Aktiv novinarjev Dnevnika obsoja pritiske na kolege iz športne redakcije

Foto: Delo

V Aktivu novinarjev Dnevnika z zaskrbljenostjo in ogorčenjem ugotavljamo, da se v zadnjih dneh z različnih strani povečujejo pritiski na poročanje športne redakcije Dnevnika o spornih praksah in preteklih poslih direktorja Nogometnega kluba Olimpija Ranka Stojića.

Dnevnikovi novinarji so v zadnjih tednih objavili več člankov o domnevno spornem delovanju Ranka Stojića. Razkrili so, da v Sloveniji po lastnem priznanju že nekaj časa službuje brez veljavne pogodbe, da v delovanje kluba po nepotistični liniji vključuje družinske člane in opisali podrobnosti njegovega delovanja iz časov, ko je deloval še v Srbiji. To ni naletelo le na veliko nezadovoljstvo vodilnih v Nogometnem klubu Olimpija, ki Dnevnik v sebi prijaznejših medijih razglašajo za “tabloid”, ampak povzročilo številne druge pritiske. Tudi od župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki ga po lastnih besedah takšni članki v Dnevniku “motijo”. Tako se je na eni od komercialnih radijskih postaj spraševal tudi, “zakaj mladi ljudje, ki imajo možnost dobiti prostor v medijih, pljuvajo po vsem tistem, kar uspeva”.

V Aktivu novinarjev Dnevnika tovrstne pritiske na naše kolege in njihovo delo obsojamo kot nesprejemljive za demokratično družbo. Ugotavljamo, da so v športni redakciji Dnevnika pri poročanju o Nogometnem klubu Olimpija upoštevali vse profesionalne standarde in dobro opravili svoje delo. Ob tem opozarjamo, da gre za dejstva, katerih razkritje je v javnem interesu. Nogometni klub Olimpija je prejemnik javnega (občinskega) denarja, občina pa je po javno dostopnih podatkih tudi pokrovitelj kluba. Naloga medijev ni nekritično podpihovanje nogometne ali druge vrste evforije, ampak iskanje dejstev, četudi za marsikoga neprijetnih. Žalosti nas, da kot politik, ki upravlja z javnim denarjem, tega očitno ne ve.

Pričakujemo, da se bo vsem morebitnim nadaljnjim pritiskom uprlo tudi uredništvo Dnevnika.

IO Aktiva novinarjev Dnevnika