DNS o dogajanju na MMC RTV Slovenija

Stališče

DNS o dogajanju na MMC RTV Slovenija

Društvo novinarjev Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremlja javni obračun z nekaterimi novinarji Multimedijskega centra RTV Slovenija. Diskreditacija se načrtno dogaja na podlagi njihove zasebne, po njihovih pričevanjih prirejene in ponarejene, korespondence, ki jo je nekdo z natančno zastavljenim ciljem lansiral v javnost. Takšno dejanje je obsojanja vredno, saj gre za vdor v komunikacijsko zasebnost, ki je ustavno zaščitena kategorija.

Gre torej za očitno zlorabo osebne korespondence, ki je postala orodje, novinarji pa sredstvo, s katerim nekdanji odgovorni urednik MMC Uroš Urbanija obračunava z vodstvom RTV. Povsem očitno je tudi, da je vložena ovadba zoper novinarje osebni obračun Urbanije s tistimi nekdanjimi podrejenimi, ki so mu večkrat očitali kršitev profesionalnih standardov. Da gre za obliko pritiska in politične diskvalifikacije kaže tudi dejstvo, da Urbanija novinarjem med drugim očita tudi hudodelsko združevanje in ogrožanje varnosti. V tem primeru je zelo pomembno, da so novinarji MMC, ki se z Urbanijo niso strinjali, v času konfliktov želeli situacijo razčistiti najprej znotraj hiše. Že takrat bi moralo vodstvo RTV v skladu s pristojnostmi poseči v situacijo in jo razčistiti, tako pa jo je predolgo le opazovalo.

Gre za mlade kolege, ki jim nikakor ne moremo očitati kakršnihkoli navezav na najrazličnejša “ozadja”. So na začetku svojih novinarskih poti, zato od vodstva javnega zavoda zahtevamo, da jih pred javnim linčem zaščiti. To so namreč v večini novinarji brez ustrezne pravne in socialne varnosti, delajo v izrazito negotovih, prekernih delovnih razmerah. RTV Slovenija bi morala tudi odločneje sodelovati pri preiskavi, kdo lahko nepooblaščeno in protizakonito dostopa do pošte zaposlenih v javnem zavodu.

Že ob statutarnih spremembah na RTV, s katerimi je bila ukinjena funkcija odgovornega urednika MMC, ki jo je takrat opravljal Uroš Urbanija, smo v DNS opozorili, da je način, na katerega se je vodstvo javnega zavoda lotilo sprememb, sporen. Po našem mnenju bi se namreč moralo že takrat zelo jasno opredeliti, ali so se pod urednikovanjem Urbanije dogajale kršitve profesionalnih novinarskih in programskih standardov RTV Slovenija. Na to je ves čas opozarjal del novinarjev MMC, prav ti pa so zdaj tarča diskreditacij nekdanjega odgovornega urednika.

Ob dolžnem spoštovanju zasebnosti korespondence in obsodbi dejstva, da je nezakonito prišla v javnost, v DNS poudarjamo, da so vse oblike sovražnega govora nesprejemljive.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije, Ljubljana, 15. maj 2012