Društvo in sindikat novinarjev podpirata palestinske novinarje

Stališče

Društvo in sindikat novinarjev podpirata palestinske novinarje

Foto: Gašper Lešnik, Mladina

V novinarstvu velja staro pravilo, da ko novinar postane zgodba, se novinarstvo konča. V primeru kolegov in prijateljev v Gazi niti slučajno ni tako. Nihče nikoli in nikdar v tem poklicu ni tvegal več, ni trpel bolj in svojega dela ni opravljal bolje. Prijatelji, kolegi, preživite. Hvala vam v imenu vseh!

– Boštjan Videmšek

 1. Alaa Al-Hams
 2. Angam Ahmad Edwan
 3. Nafez Abdel Jawad
 4. Mohammed Atallah
 5. Iyad El-Ruwagh
 6. Yazan al-Zuweidi
 7. Mohamed Jamal Sobhi Al-Thalathini
 8. Ahmed Bdeir
 9. Hamza Al Dahdouh
 10. Mustafa Thuraya
 11. Akram ElShafie
 12. Jabr Abu Hadrous
 13. Ahmed Khaireddine
 14. Mohamad Al-Iff
 15. Mohamed Azzaytouniyah
 16. Ahmad Jamal Al Madhoun
 17. Mohamed Naser Abu Huwaidi
 18. Mohamed Khalifeh
 19. Adel Zorob
 20. Abdallah Alwan
 21. Assem Kamal Moussa
 22. Haneen Kashtan
 23. Samer Abu Daqqa
 24. Duaa Jabbour
 25. Ola Atallah
 26. Hassan Farajallah
 27. Shaima El-Gazzar
 28. Abdullah Darwish
 29. Montaser Al-Sawaf
 30. Adham Hassouna
 31. Mostafa Bakeer
 32. Mohamed Mouin Ayyash
 33. Assem Al-Barsh
 34. Mohamed Nabil Al-Zaq
 35. Jamal Mohamed Haniyeh
 36. Farah Omar
 37. Rabih Al Maamari
 38. Ayat Khadoura
 39. Bilal Jadallah
 40. Abdelhalim Awad
 41. Sari Mansour
 42. Hassouneh Salim
 43. Mostafa El Sawaf
 44. Amro Salah Abu Hayah
 45. Mossab Ashour
 46. Ahmed Fatima
 47. Yaacoub Al-Barsh
 48. Ahmed Al-Qara
 49. Yahya Abu Manih
 50. Mohamed Abu Hassira
 51. Mohamed Al Jaja
 52. Mohamad Al-Bayyari
 53. Mohammed Abu Hatab
 54. Majd Fadl Arandas
 55. Iyad Matar
 56. Imad Al-Wahidi
 57. Majed Kashko
 58. Nazmi Al-Nadim
 59. Yasser Abu Namous
 60. Duaa Sharaf
 61. Jamal Al-Faqaawi
 62. Saed Al-Halabi
 63. Ahmed Abu Mhadi
 64. Salma Mkhaimer
 65. Ibrahim Marzouq
 66. Mohammed Imad Labad
 67. Roshdi Sarraj
 68. Roee Idan
 69. Mohammed Ali
 70. Khalil Abu Aathra
 71. Sameeh Al-Nady
 72. Mohammad Balousha
 73. Issam Bhar
 74. Abdulhadi Habib
 75. Yousef Maher Dawas
 76. Salam Mema
 77. Husam Mubarak
 78. Issam Abdallah
 79. Ahmed Shehab
 80. Mohamed Fayez Abu Matar
 81. Saeed al-Taweel
 82. Mohammed Sobh
 83. Hisham Alnwajha
 84. Assaad Shamlakh
 85. Yaniv Zohar
 86. Mohammad Al-Salhi
 87. Mohammad Jarghoun
 88. Ibrahim Mohammad Lafi

To so novinarke in novinarji z imeni in priimki, ki so po podatkih Odbora za zaščito novinarjev izgubili življenje v tej nesmiselni vojni. V vojni najprej nastrada resnica. Z vsakim od njih je odšel pomemben glas, ki svetovni javnosti sporoča, kaj se dogaja na terenu. Kaj se dogaja s civilnim prebivalstvom. Z ljudmi. Z imeni in priimki.

To je genocid. Genocid resnice. Genocid novinarstva.

Na mednarodni dan podpore palestinskim novinarjem se z odločno podporo Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije pridružujeta številnim cehovskim organizacijam po svetu in jim posveča minuto molka.

dns_palestina_gl_3

Branko Soban: Mi nismo le številke

Novinarstvo v zadnjem času postaja najbolj nevaren poklic na svetu. Resnica – in z njo novinarji, ki jo prinašajo – so vselej prve žrtve vsake vojne. In avtoritarnih režimov, kjer je v skladu z Orwellovim novorekom samo laž prava resnica in samo vojna pravi mir. Danes je najbolj nevarno biti novinar v Gazi. Ta največji zapor na svetu je izraelska vojska sklenila zravnati z zemljo. Ne glede na žrtve. Cilj v vojnah vedno opravičuje sredstva.

Po podatkih mednarodnega odbora za zaščito novinarjev je samo v Gazi v zadnjih štirih mesecih genocidnega obračunavanja s Palestinci umrlo že več kot sto novinarjev. Po sedem novinarjev na teden. Takšne smrtonosne žetve med novinarji doslej še ni bilo. V nobeni krizi, v nobeni vojni. Med ubitimi novinarji so seveda tudi kolegi iz drugih, večinoma arabskih držav, toda glavnino žrtev vendarle predstavljajo Palestinci. In njihovi svojci. Ahmed Alnauk, novinar iz Gaze in soustanovitelj organizacije We are not Numbers, Mi nismo le številke, ki zdaj živi v Londonu, je v Gazi denimo izgubil 21 članov svoje družine. Toda izraelska vojska novinarje v Gazi in na Zahodnem bregu ne le ubija, ampak jih tudi zapira. V ječah se je tako po izbruhu spopadov znašlo že nekaj deset palestinskih novinarjev.

Tragični seznam žrtev med novinarji je tako rekoč neskončen. Pred dnevi je bila ubita 27-letna novinarka in avtorica podkastov Ajat Hadura. V svojem zadnjem videu je objavila, da je izraelska vojska na Beit Lahijo udarila s prepovedanim belim fosforjem. “Morda je to moj zadnji video,” je dejala na koncu. Imela je prav. Kmalu zatem je umrla v zračnem napadu na njen dom.

Belal Džadalah, ki so ga šteli za nekakšnega očeta palestinskega novinarstva, je bil ubit v avtomobilu. Zadela ga je tankovska granata. Bil je predsednik Gaza Press House, kjer so se učili in kalili mladi palestinski novinarji. Pomagal je tudi tujim novinarjem, dokler so še lahko prihajali v Gazo. Tam so dobili tudi vso potrebno opremo, da bi bili pri svojem poročanju bolj varni. Belal je bil prava legenda palestinskega novinarstva. Več kot dvajset let je skrbno dokumentiral in analiziral izraelsko znašanje in ubijanje palestinskih novinarjev. In prava ironija usode je, da je bil ubit na podoben način, kot so izraelski vojaki maja 2022 na Zahodnem bregu ubili znano novinarko Širin Abu Akleh. Njo je zadel ostrostrelec, Belala je ubil tankovski izstrelek.

Pravi šok je v Gazi konec lanskega leta povzročila smrt uglednega profesorja, pisatelja in tudi novinarja dr. Refata al Arirja, ki je tik pred smrtjo v svet poslal stihe: “Če moram umreti, morate vi živeti, da boste pripovedovali mojo zgodbo…”

Palestinski novinarji so v bistvu edini verodostojni vir novic o krvavi drami, ki jo zdaj preživlja Gaza. Tujih in izraelskih novinarjev tam praktično ni. Če se komu le uspe prebiti tja, je to pod okriljem izraelske vojske, ki prispevke potem tudi pregleda in cenzurira, tako da gre v tem primeru v bistvu zgolj za propagando. Zato izraelske oblasti počnejo vse, da bi ustavile in diskreditirale delo palestinskih kolegov. Tako je denimo izraelska vlada prav te dni fotografa Jusefa Masuda obtožila sodelovanja s Hamasom. V New York Timesu, za katerega je delal, so ostro protestirali pri izraelskem konzulatu v New Yorku, kjer so pred tem celo zahtevali, naj Američani prekličejo novinarsko priznanje, ki ga je prejel za svoje fotografije iz Gaze.

Ob takšnih žalostnih zgodbah mi pogosto pride na misel veliki ruski pisatelj – in nekoč tudi sam vojni dopisnik – Vasilij Grossman, ki je v svojem romanu Življenje in usoda zapisal: “Največja skrivnost vojne in njeno tragično bistvo sta bila v tem, da je imel človek pravico poslati v smrt drugega človeka…”

V zadnjih dvajsetih letih je bilo v svetu ubitih že več kot 2000 novinarjev. Morilci za te zločine v večini primerov nikoli niso bili kaznovani. Za temi pošastnimi številkami se vselej skrivajo imena, obrazi, osebnosti, nadarjenost in predanost poklicu. Ta poklic je eden najbolj žlahtnih na svetu. Predvsem zaradi privrženosti resnici in strasti do svojega poslanstva, ki pa ga oblast le redkokdaj ceni. Še najmanj seveda v avtokratskih režimih in diktaturah, kjer človeško življenje tudi sicer nima nobene cene. Še najmanj življenje pogumnih novinark in novinarjev.

Zato velja odločno podpreti boj palestinskih kolegov za resnico o vojni v Gazi. In kajpak tudi boj kolegov drugod po svetu. Kajti novinarji nismo le številke, kot si ta poklic morda predstavlja politika. Tudi oblasti mora čimprej postati jasno, da brez resnice ni napredka in ne demokracije. In če si že politika zapira oči pred njo, si pravo, pokončno novinarstvo tega ne sme dovoliti. Resnica mora biti vedno nad vsem.

dns_palestina_gl_4

Helena Milinković: Naša dolžnost je, da podpremo palestinske novinarje

Naša cehovska in človeška dolžnost je, da podpremo medijske delavce, kolege in kolegice v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu, ki v najbolj nevarnih in nemogočih razmerah svetu poročajo o zločinih nad civilnim palestinskim prebivalstvom. S svojim plemenitim in pogumnim delom tvegajo svojo svobodo,  življenja in življenja svojih bližnjih. Izraelska vojska in vojna vlada sta že v preteklosti palestinske novinarje obtožile, da so pripadniki militantnih skupin ali teroristi. Nikoli teh obtožb proti nobenemu izmed novinarjev niso dokazale, za zločine nad palestinskim prebivalstvom – še posebej novinarji in zdravstvenimi delavci – ni odgovarjal nihče.

Večina medijskih delavcev v Gazi je tako kot ostali civilisti v neusmiljenem izraelskem bombardiranju od 7. oktobra lani izgubila svoje domove, otroke, bližnje. Namerni uboji novinarjev in drugih medijskih delavcev so po mednarodnem pravu vojni zločin, izraelska vojska z namernimi uboji medijskih delavcev, ki med svojim delom nosijo oznake PRESS, ubija tudi resnico.

Še nikoli do zdaj novinarji v nobenem konfliktu niso zaradi svojega dela plačali take grozljive cene kot novinarji v Gazi in na okupiranih območjih Zahodnega brega.

Novinar Al Džazire Wael al-Dahdouh je v izralelskem bombardiranju izgubil ženo, tri otroke – eden je bil prav tako novinar – in vnuka. Sam je bil dvakrat tarča napada z brezpilotnim letalnikom, v katerem sta bila ubita njegov snemalec in kolega novinar.

Vse uboje, pregone, aretacije in grožnje novinarjem na območju ostro obsojamo. Pozivamo vse vojskujoče se strani, še posebej izraelsko vlado, da prenehajo z napadi na novinarje in civilno prebivalstvo ter jih zaščitijo. Razčlovečenju v izolirani Gazi, kjer varnih kotičkov ni za nikogar, je nepredstavljivo. Izraelska vlada tujim novinarjem ne dovoli vstopa v Gazo, izjema so vodeni ogledi bojišča z izraelsko vojsko. S tem izraelska vojna vlada onemogoča in ovira neodvisno poročanje s terena.

Z vsakim dnem vojne v Gazi umira človečnost, umirajo človekove pravice in dostojanstvo. Lakota in stradanje terjajo nove in nove žrtve, palestinski otroci umirajo že v maternicah – po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi se je število spontanih splavov zaradi izraelskega bombardiranja, razseljevanja in uničene zdravstvene infrastrukture povečalo za 300 odstotkov.

Mednarodna skupnost je Palestince pustila na cedilu. V tem najbolj krvavem in brutalnem konfliktu našega časa se moramo postaviti na stran tistih, ki jim je beseda odvzeta. Palestinski medijski delavci in delavke so kronske priče in zbiralci dokazov najhujšega zločina našega časa – genocida nad palestinskim prebivalstvom v Gazi. Palestinski novinarji in novinarke so zaradi poročanja o zločinih kriminalizirani tudi drugod po svetu. Zato je naša dolžnost, da spregovorimo v njihovem imenu in jih solidarnostno podpremo.

dns_palestina_gl_5