Skupni poziv k nujni rešitvi financiranja STA

Stališče

Skupni poziv k nujni rešitvi financiranja STA

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Minilo je več kot 250 dni, odkar je Slovenska tiskovna agencija (STA) od vlade Janeza Janše, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, prejela državna sredstva za opravljanje javne službe.

STA je od začetka leta primorana delovati brez javnih sredstev, ki bi ji morala biti zagotovljena na podlagi dveh različnih zakonov. Medtem pa se je pogodbeni spor, ki ga je sproduciral Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom), razvlekel z namenom, da bi agencijo prisilili, da se podvrže večjemu nadzoru vlade.

Ko je slovenska vlada julija prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je vlada obljubila rešitev vprašanja in se je zdelo, da se bo kriza zaključila. Vendar pa je osnutek pogodbe o opravljanju javne službe za leto 2021 vseboval pogoje, ki so postavili vodstvo STA pred izbiro med njenim obstojem ali neodvisnostjo, zato pogodbe ni podpisalo. Večkratne pozive k nadaljevanju pogajanj so v Ukomu zavrnili, vlada pa je namesto tega sprejela sporno uredbo o financiranju javne službe STA. Najvišji vladni predstavniki so medtem nadaljevali poskuse diskreditiranja in spodkopavanja STA na družbenih medijih.

Dva meseca pozneje se je Ukomova poletna obljuba rešitve krize izkazala za prazno in STA sedaj grozi neizbežen finančni zlom. Nedavna svarila zaposlenih v agenciji so ostra. Če ne bo takoj vzpostavljena določena oblika državnega financiranja, STA bi bila lahko insolventna že do začetka oktobra 2021. Več kot 80 novinarjev, medijskih delavcev in drugega osebja bi izgubilo zaposlitev. Osrednji del medijskega ekosistema države bi utihnil in pomemben steber demokracije v Sloveniji bi bil uničen.

V ponedeljek je slovensko vrhovno sodišče izdalo pomembno sodbo, ki je v obrazložitvi potrdila dolžnost države, da STA v letu 2021 financira v skladu s poslovnim načrtom agencije. Včeraj sta Ukom in STA naznanila obnovitev pogajanj. V naših organizacijah verjamemo, da je Ukom spor namerno razvlekel, da bi agencijo finančno izčrpal, okrepil pritisk na njeno vodstvo in v končni fazi STA tako močno stisnil ob steno, da ne bi imela druge izbire kot sprejeti njegove pogoje. Kot opisuje poročilo Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR), ta poteza, s katero bi agencijo prisilili v podreditev, ni osamljen incident, ampak del širšega napada na neodvisnost javnih medijev.

Ob začetku novih pogovorov podpisane novinarske organizacije in organizacije za medijsko svobodo pozivamo Ukom in vlado premierja Janše, naj nemudoma končata ekonomsko dušenje STA in pred njenim zlomom naredita korake za zagotovitev vzdržnega financiranja. To bi vključevalo iskrena prizadevanja za kompromise pri najbolj skrb vzbujajočih delih dogovora in oblikovanje pogodbe, ki bo zagotovila tako financiranje STA kot tudi njeno neodvisnost.

Najmanj, kar bi morala storiti vlada, je priskrbeti nujno financiranje za zagotovitev preživetja agencije v času, ko se bodo nadaljevala pogajanja. Temu lahko sledijo pogovori o zagotovitvi plačila za preteklo obdobje. Slovenske oblasti pozivamo k zagotovilom, da bosta financiranje in neodvisnost STA zagotovljena dolgoročno.

Evropska unija ne more zgolj mirno opazovati, kako je utišana vodilna tiskovna agencija državne članice, ki predseduje Svetu EU. Evropsko komisijo pozivamo, naj okrepi prizadevanja za sodelovanje z vodstvom države za končanje krize. Le tedaj bo STA zmožna nadaljevati misijo, z namenom uresničevanja katere je bila pred tridesetimi leti ustanovljena.

Podpisnice:

Člen 19 (ARTICLE 19)

Balkanska pobuda za svobodne medije (BFMI)

Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA)

Evropska radiodifuzna zveza (EBU)

Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF)

Evropska zveza novinarjev (EFJ)

Neomejeni svobodni tisk (FPU)

Globalni forum za medijski razvoj (GFMD)

Indeks cenzure (Index on Censorship)

Mednarodni inštitut za tisk (IPI)

Inštitut za medijsko raznolikost (MDI)

Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT)

Zavezništvo javnih medijev (PMA)

Novinarji brez meja (RSF)

Društvo novinarjev Slovenije (DNS)

Sindikat novinarjev Slovenije (SNS)

Društvo novinarjev, Varšava

Organizacija za medije v jugovzhodni Evropi (SEEMO)

Sklad Daphne Caruana Galizia