Nedopusten pritisk na ekipo RTV Slovenija

Stališče

Nedopusten pritisk na ekipo RTV Slovenija

Foto: Pixabay

Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje stališču uredništva Informativnega programa RTV Slovenija glede današnjega incidenta v Kopru, ko je predstavnik FURS-a snemalcu TV Slovenija zagrozil, da bo zaplenil njegovo kamero in posnetke. Ocenjujemo, da gre za nedopusten pritisk in še en primer napada na svobodo medijev. Takšnemu postopanju proti medijskim ustvarjalcem ostro nasprotujemo.

Izjavo RTV Slovenija objavljamo v celoti.

V vodstvu RTV Slovenija in Informativnem programu Televizije Slovenija ostro nasprotujemo današnjemu postopanju predstavnika Finančne uprave Republike Slovenija (FURS) proti novinarski ekipi Televizije Slovenija v Kopru.

Menimo, da incident predstavlja še en nedopusten pritisk na novinarsko delo ter ponoven primer napada na medijsko svobodo v Sloveniji.
Med snemanjem prispevka Televizije Slovenija o postopkih FURS-a, povezanih s koprskim lokalom Pub 33, je k snemalcu pristopil uslužbenec FURS-a v civilu ter ga podučil o prepovedi snemanja uradnih oseb. Obvestil ga je o poteku uradnega postopka ter od njega zahteval legitimacijo. Snemalec je pojasnil, da ima osebne dokumente v svojem vozilu. Predstavnik FURS-a je nato snemalcu zagrozil, da bo zaplenil kamero in posnetke. Po grožnji je snemalec privolil v izbris posnetega materiala. K obema je pristopil še uniformirani uslužbenec FURS-a in skupaj sta preverila, ali je snemalec res zbrisal posneti material.

Še enkrat bi radi opozorili na dejstvo, da je svobodno in neodvisno novinarstvo eden temeljnih postulatov demokracije in vsak tak grobi poseg v novinarsko delo oži polje medijske svobode.