Odprto pismo predsedniku vlade

Stališče

Odprto pismo predsedniku vlade

Foto: Robert Balen, Večer

Spoštovani predsednik vlade dr. Miro Cerar,

v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) smo ogorčeni ob odločitvi vaše koalicije, da ne bo prenovila medijske zakonodaje – zakona o medijih in zakona o Radioteleviziji Slovenija, kar ste sicer z vašim podpisom zagotavljali v koalicijskem sporazumu.

Čeprav Vas je strokovna javnost – zlasti z medijskim poročanjem – večkrat opozorila, da ministrstvu za kulturo zmanjkuje časa za pripravo nove zakonodaje, ste očitno gledali stran oziroma področju, preko katerega se uresničujejo številne človekove pravice, niste dajali pomena. Dovolili ste, da se na položaj ministrice oziroma ministra za kulturo imenujeta nekompetentni osebi, ker se v strankarski demokraciji pač mora trgovati z ministrstvi, kulturno ministrstvo pa je s svojim nizkim proračunom očitna kolateralna škoda koalicijskega kadrovanja. Ker se niste ukvarjali s kulturnim resorjem, sta direktorat za medije in medijski inšpektorat, ki bi morala biti glavna akterja uveljavljanja in razvoja medijske politike, ostala kadrovsko in strokovno podhranjena državna organa brez kakršnega koli učinka. Kako (ne)sposoben je direktorat spremljati aktualno dogajanje na medijskem trgu, ste se lahko tudi sami prepričali ob zadnjem (ne)ukrepanju glede združevanja medijske in telekomunikacijske panoge, ki bi lahko imelo pogubne posledice za stabilnost že tako pohabljenega slovenskega medijskega trga in za raznolikost novinarskih vsebin.

Direktorat je v tem mandatu pripravil medijsko strategijo, ki bi morala biti podlaga novi medijski zakonodaji. Namesto da bi o tako pomembnih vprašanjih, ki se dotikajo prav vsakega državljana, zlasti aktivnega, razpravljala strokovna javnost, se o tovrstnih vsebinah tudi v vašem mandatu na skrito debatira v koalicijskih vrstah. Odgovora na vprašanje, zakaj je vaša vlada zaustavila postopek sprejemanja medijske strategije, še vedno ne poznamo. Odgovorna vlada bi o predlogu razpravljala toliko časa, da bi izoblikovala kakovostno besedilo, ali pa poskrbela za kadrovanje, ki bi pripravo takšnega besedila omogočilo.

Pred dnevi so poslanci v državnem zboru imenovali nove člane programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija, torej javnega servisa, ki velja za temelj demokratičnosti vsake moderne družbe. In spet se je strokovne kompetence kandidatov presojalo po politični liniji. To namreč omogoča veljavni zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga vaša koalicija prav tako ni (bila) pripravljena spremeniti. Kaos na medijskem področju ustreza vsakokratni oblasti in to dejstvo bo očitno obveljalo tudi po vašem mandatu.

Že več kot deset let je, odkar smo medijski ustvarjalci dobili novo, na žalost povsem zgrešeno zakonodajo, saj so jo v prvi vrsti vodili politični interesi. Tako dolgo tudi v DNS opozarjamo, da so potrebne korenite spremembe, in hkrati odgovorno pripravljamo predloge za izboljšave, ki pa vedno znova obležijo v omarah in predalih ministrstva za kulturo. Tega ne počnemo zgolj zaradi prevelikega vpliva na medije, ki ga politiki in finančnim krogom daje veljavna zakonodaja, temveč predvsem zaradi njene zastarelosti (analognosti). Vendar interesa, da bi Slovenija v tem dolgem obdobju dobila napredno medijsko zakonodajo, pod katero bi se mediji razvijali v dobro javnega interesa, ni izkazala nobena koalicija. In po tem mandatu se boste na ta seznam kljub drugačnim obljubam očitno podpisali tudi sami.

S spoštovanjem,

Upravni odbor DNS