Politična razprava o depeši se odmika od bistva

Stališče

Politična razprava o depeši se odmika od bistva

Foto: Leon Vidic, Delo

V Društvu novinarjev Slovenije smo prejeli povabilo na torkovo nujno sejo Odbora za kulturo in Odbora za zunanjo politiko. Sporočamo, da se seje ne nameravamo udeležiti, saj smo svoje stališče do depeše, ki blati ugled države, predvsem pa sramoti profesionalno novinarstvo v slovenskem in evropskem medijskem prostoru, javno že izrazili.

Ob tem poudarjamo še našo oceno, da se je razprava o depeši napačno osredotočila predvsem na vprašanje pošiljatelja namesto na vsebino in se oddaljila od bistva, s tem pa se tudi odmika od težišča dejanske odgovornosti. V vsakem primeru je bilo namreč Svetu Evrope posredovano uradno stališče vlade oziroma zunanjega ministrstva o (domnevnem) stanju v medijih. Ni pravi fokus v sredstvih in formi – torej tudi ne v kurirju, ki raznaša pošto in v ovojnici sami, temveč je izljučno v vsebini sporočenega.

Poudarjamo, da bomo profesionalni novinarji še naprej ohranjali avtonomijo uredništev in neodvisnost pri svojem delu ter se zavzemali za medijsko svobodo ter nikakor ne pristajali na poskuse utišanj in dušenja kritike ne glede na ceno. Ugotavljamo tudi, da se je več dosedanjih vlad, nazadnje vlada Marjana Šarca in pred tem že Mira Cerarja, odpovedalo svoji odgovornosti in podanim zavezam na medijskem področju, da ustrezno in predvsem v prid kakovostnemu novinarstvu, zlasti pa javnemu interesu, spremenijo neustrezno medijsko zakonodajo.

S tem je politika tudi implicitno podpirala vse pogoje za nadaljnjo razgradnjo medijskega prostora, v katerem so dokončno favorizirana strankarska trobila oziroma propagadni aparati s političnimi in zasebnimi interesi, vse s cilji diskvalifikacij in razvrednotenja profesionalnega novinarstva. Sporočamo, da bomo še naprej nadzirali (katerokoli) oblast in dosledno opravljali svojo nadzorstveno vlogo, v kateri vidimo tudi edini vzvod za ohranjanje očitno vse bolj ogrožene demokracije.

Če politika dejansko želi narediti nekaj za medije, odbora pozivamo, da sprejmeta sklep, da naj ministrstvo za kulturo nemudoma izplača na razpisu že dodeljene subvencije iz medijskega sklada, k čemur smo ministrstvo že pozvali. Tako bo pri preživetju pomagala malim in lokalnim medijev, med njimi tudi številnim programom posebnega pomena.