Tiskovna konferenca delegacije MFRR v Ljubljani

Obvestilo

Tiskovna konferenca delegacije MFRR v Ljubljani

Zaradi spodkopavanja medijske svobode v Slovenijo prihodnji teden prihaja delegacija Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR). Z najnovejšim dogajanjem se želi seznaniti na terenu. Zaključke obiska bodo člani delegacije predstavili na tiskovni konferenci v sredo, 6. oktobra, ob 14. uri v prostorih Društva novinarjev Slovenije na Vošnjakovi 8 v Ljubljani.

Govorci:

Mogens Blicher Bjerregård, predsednik Evropske zveze novinarjev (EFJ);

Jamie Wiseman, član zagovorniške ekipe Mednarodnega inštituta za tisk (IPI);

Laurens Hueting, član zagovorniške ekipe Evropskega centra za svobodo tiska in medijev (ECPMF).

Glavne teme, o katerih bodo govorili, so alarmanten finančni položaj Slovenske tiskovne agencije (STA), neodvisnost Radiotelevizije Slovenija, diskreditacija in demonizacija novinarjev s strani vladnih predstavnikov, varnost novinarjev in medijski pluralizem v Sloveniji.

Navedene teme so obravnavali tudi v poročilu z naslovom Nazadovanje svobode medijev v Sloveniji pod trenutno vlado Janeza Janše, ki je bilo objavljeno v sredo, 30. junija, dan pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU. Pripravili so ga po dvotedenski virtualni misiji za ugotavljanje dejstev, ki so jo konec maja in v začetku junija izvedli partnerji MFRR in druge organizacije za svobodo medijev, srečali pa so se z različnimi sogovorniki iz medijskih krogov v Sloveniji.

Tiskovna konferenca bo v angleškem jeziku, lahko pa vprašanja zastavite tudi v slovenskem jeziku – za prevod bova poskrbeli sodelavki društva.