Žaljiv komentar celjskega župana o delu novinarjev obsojamo

Stališče

Žaljiv komentar celjskega župana o delu novinarjev obsojamo

Foto: Sherpa, Arhiv Večera

Celjski župan Bojan Šrot je na zadnji seji mestnega sveta v torek komentiral poročanje novinarjev Planet TV, ki so pripravili prispevek o onesnaženi zemlji na območju Celja. Dejal je, da so prišli s planeta Mars, da so na novo odkrili ne le smodnik, ampak tudi Kitajsko, strokovnjaka, ki je sodeloval, je imenoval, da je strokovnjak Vesele šole. Županov komentar je bil neprimeren in žaljiv.

Če je župan Šrot menil, da je bilo v prispevku karkoli narobe, morebiti celo lažnivo, kot se je izrazil na seji, ima pravico argumentirano zavrniti navedbe novinarjev, ne pa z njimi na žaljiv način obračunavati, prav tako ima pravico do popravka v skladu z Zakonom o medijih.

Poleg tega v okviru društva in sindikata novinarjev Slovenije deluje Novinarsko častno razsodišče, na katerega se lahko obrnejo vsi, ki menijo, da so novinarji pri svojem poročanju kršili Kodeks novinarjev Slovenije.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in aktiv Celje opozarjata na zelo slabo, v nekaterih primerih nikakršno kulturo javnega nastopanja, primer celjskega župana pa ni edini. Izvoljeni posamezniki (na kateri koli funkciji) si takega načina komuniciranja ne bi smeli privoščiti, obračunavanje z mediji na sejah mestnih/občinskih svetov, v državnem zboru itd. zato ostro obsojamo.

Posebej problematično je tako obračunavanje na lokalni ravni, kjer so novinarji lokalnih, regionalnih medijev in dopisniki zelo pogosto na udaru različnih funkcionarjev – županov, svetnikov političnih strank, pa tudi občinskih javnih zavodov in podjetij, hkrati pa v teh okoljih, kjer in o katerih pišejo, živijo.