Čezmejni duel Anžin – Stopar: »Klepetava samo, ko je kak problem.«

Novice

Čezmejni duel Anžin – Stopar: »Klepetava samo, ko je kak problem.«

Romana Biljak Gerjevič

Četrtkov večer na medijskem festivalu Naprej/Forward je vzpostavil linijo med Washingtonom in Beogradom. Dopisnik z dopisnikom. Koronavirus na obeh straneh. Trump v odhodu, Vučić del družine.

»Ti si zdaj tisti, ki je v središču pozornosti, mi smo skoraj drugorazredna tema,« je dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin uvodoma izzval Andreja Stoparja, ki je iz Washingtona za isti medij začel poročati septembra lani. Takrat je padel v razcepljeno in politično nenavadno državo, razdeljenost ameriškega ljudstva pa je danes vidna denimo pri razumevanju rezultatov predsedniških volitev. »73 milijonov ljudi je tako rekoč prepričanih, da so bile volitve ponarejene in da se je zgodil zločin,« je navedel.

Njegovo delo je kot novincu v mestu otežila pandemija novega koronavirusa, med katero je postalo težje navezovati stike. Tudi sicer si na zahodu posamezniki veliko raje vzamejo čas za ameriške medije kot za tuje, čeprav prihajajo iz iste države kot njihova prva dama. »Ogromno je tudi prepričanih, da je Melania v bistvu ruska vohunka v Beli hiši,« je razkril. V letu pandemije je pogrešal možnost, da bi predsedniškim volitvam lahko sledil iz katere izmed republikanskih držav, saj so razlike med modrimi in rdečimi zveznimi državami izjemne. Tudi Anžinu, ki iz Beograda poroča že štiri leta, bi možnost prehoda v drugo državo koristila, ko je pokrival volitve v okoliških državah, ki jih je bilo v tem letu mnogo. Od Severne Makedonije, do Črne Gore in Bosne in Hercegovine. »Treba se je naročiti na test, čakati nanj in potem še na rezultate nekaj dni, ko prideš tja, je verjetno že prepozno,« je pojasnil.

Soočanje z novo nastalo zdravstveno situacijo je bilo v Srbiji do neke mere »shizofreno«. Kot je pojasnil Anžin, so se ukrepi spreminjali iz dneva v dan. »Prvi dan ni problema, drugi dan je tak problem, da je treba tretji dan zapreti. Četrti dan je že spet okej, ker so volitve in je spet vse odprto.« Odziv Washingtona na pandemijo je bil »kaotičen«, je navedel Stopar. Trump je soočanje z virusom prepustil guvernerjem zveznih držav in županom velikih mest. »Zvezna država se obnaša tako, kakršne barve je njen guverner. Ko je Trump dolgo zanikal nevarnost in pomen virusa, so se tako obnašali tudi guvernerji«.

Mediji obeh držav, iz katerih poročata, so nasičeni z vsebinami, ki jih sporočajo njuni voditelji. »Včasih imamo občutek, da je Vučić del družine. Vsako novinarsko konferenco prenašajo tri od štirih televizij, nonstop je v poročilih, od prve minute do zadnje,« je komentiral Anžin. Vučić in neprestani resničnostni šovi z nazorno vsebino. Trump se je po strogi dominaciji celotnega medijskega prostora od volitev naprej malce umaknil, kot je pojasnil Stopar, se je v javnosti pojavil dvakrat. »Vprašanje je, kaj bo naredil naprej. Ali se bodo uresničile govorice, da bo ustanovil svoj medij in tako ohranjal stik s svojim občinstvom in koval politični kapital. Če se ne bo zgodilo to, da bodo proti njemu stekli kakšni sodni procesi«.

Sicer pa je, pričakovano, ugodneje biti slovenski dopisnik iz Srbije, kot slovenski dopisnik iz ZDA. V Srbiji kot Slovenec na mizo dobiš dodatno rakijo, v ZDA pa še odgovora na mail ne.