Delavnica: pravni in komunikacijski odziv na napade in grožnje

Obvestilo

Delavnica: pravni in komunikacijski odziv na napade in grožnje

Foto: lapresse.ca

Vabimo vas, da se udeležite delavnice o uporabi pravnih in komunikacijskih sredstev pri odzivanju na grožnje in napade na novinarje.

Delavnica bo potekala v prostorih Društva novinarjev Slovenije (Vošnjakova ulica 8, Ljubljana), v torek, 14. januarja 2020, od 9.00 do 13.30 (po uradnem programu je predvideno še skupno kosilo).

Del delavnice, namenjen vprašanjem pravnega odzivanja, bosta vodila odvetnika Jasna Zakonjšek in mag. Emil Zakonjšek. Dr. Damjana Pondelek pa bo izvedla del delavnice, namenjen vprašanjem komuniciranja pred in med kriznimi situacijami. Delavnica je namenjena tudi izmenjavi izkušenj in obravnavi konkretnih situacij.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, zato prosimo za potrditev prijave na naslov generalni@novinar.com do 10. januarja 2020. Hkrati s prijavo, prosimo, pošljite vprašanja za predavatelje.

Delavnica je za udeležence brezplačna. Financira jo NEF-Mreža evropskih fundacij (Program Civitates).

Delavnica je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji ter razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore.

PROGRAM:

9.00–10.30          Poznamo pravna sredstva, ki jih imajo novinarji na voljo, če pritiski in kritike prestopijo mejo dovoljenega in se spremenijo v žaljenje in protipraven napad? Kakšna je pri tem odgovornost delodajalca?

Predavatelja: odvetnika Jasna Zakonjšek in Emil Zakonjšek

Novinarji oziroma mediji naj bi bili zaradi svojega vpliva četrta veja oblasti. Pa se to odraža tudi v odnosu, ki ga uradna oblast ter javnost kaže do vas? Česa je več: spoštovanja do vašega poklica ali nedovoljenih pritiskov, groženj, verbalnih ali celo fizičnih napadov? Večji kot je vaš vpliv in pomen, več kritike ste dolžni trpeti. A tudi pri kritiziranju seveda obstaja meja in ta meja je prestopljena, ko se kritika sprevrže v protipraven poseg v čast in dobro ime, v sovražni govor, napad na osebnost ali poseg v zasebnost. Da bi se zavedali svojih pravic in jih znali braniti, vam bova predstavila pravna sredstva kazenskega in civilnega prava, ki so na voljo, ko ste napadeni kot novinarji. Ker lahko svoj poklic kakovostno in odgovorno opravljate ter se branite pred nedovoljenimi pritiski in napadi le ob ustrezni podpori delodajalcev, bova pozornost posvetila tudi temu vidiku.

10.30–11.00      Odmor

11.00–12.00        Kako komunicirati v kriznih situacijah? (1. del)

Predavateljica: dr. Damjana Pondelek, strokovnjakinja za strateški in krizni management

Novinarji ste v najtežji situaciji, ko se znajdete v središču pritiskov in napadov, saj si nalagate pretežko breme pričakovanja, da zmorete in morate situacijo razrešiti sami. Skupaj bomo pogledali, kaj lahko storimo za bolj učinkovito upravljanje kriznih situacij, ko je napaden novinar in/ali medijska hiša.  

  • Značilnosti medijskih kriznih situacij  
  • Mehanizmi in pritiski, ki začnejo delovati v krizni situaciji
  • Zakaj novinar ne sme ostati sam
  • Zakaj imajo medijske hiše težave z upravljanjem kriznih situacij 
  • Facebook, Twitter in druge pasti
  • Vloga kriznega managementa in pomen upravljanja ugleda in zaupanja

Pogovorili se bomo o upravljanju medijskih kriznih situacij, javnih odzivih, odnosih z deležniki v zapletenih in zaostrenih okoliščinah ter o sistemskih spremembah, ki so potrebne.

12.00–12.15       Odmor

12.15–13.30       Kako komunicirati v kriznih situacijah? (2. del)

13.30                     Kosilo

PREDAVATELJI:

Jasna Zakonjšek je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 2003 in od takrat dalje je zapisana odvetništvu. Od leta 2007 je odvetnica in sedaj direktorica Odvetniške pisarne Zakonjšek, d.o.o. Velik del svojega časa posveča medijskemu pravu. Njena področja delovanja pa so tudi civilno pravo, delovno pravo, upravno pravo ter nepremičninsko in stvarno pravo.

Mag. Emil Zakonjšek je odvetnik in specialist kazenskega prava. Od leta 1979 do 1990 je bil kazenski sodnik na Temeljnem sodišču v Ljubljani, ki mu je med leti 1987 do 1990 tudi predsedoval. Sedaj pa se že 28 let ukvarja z odvetništvom. Velik del svoje kariere namenja obrambi novinarjev v kazenskih postopkih. Od leta 2018 dalje je tudi član Sodnega sveta.

Dr. Damjana Pondelek je direktorica podjetja Urednica, d.o.o., strokovnjakinja za strateški in krizni management. Organizacijam, vodstvom in kolektivom pomaga pri upravljanju tveganj in ranljivosti ter krepitvi ugleda in zaupanja, odnosov in vodenja za manj hudih zgodb. Ekipa Urednice zagotavlja učinkovito upravljanje tveganj in ranljivosti ter kriznih situacij, vključno s potrebnimi sistemskimi spremembami.