Aktivno v kampanjo za spremembo zakona o RTV Slovenija

Obvestilo

Aktivno v kampanjo za spremembo zakona o RTV Slovenija

Foto: Luka Cjuha, Dnevnik

Iz Društva novinarjev Slovenije sporočamo, da se bomo aktivno, kot organizator kampanje, vključili v referendumsko kampanjo o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Spremembe zakona smo podprli že ob njegovem sprejemanju, ker smo prepričani, da je prav trenutno veljavni zakon omogočil politično ugrabitev našega največjega javnega medija. Z uradnim vstopom v kampanjo želimo izkoristiti vse možnosti za podporo predlogu sprememb zakona in s tem novinarskim kolektivom, ki jim je vodstvo RTVS v zadnjem letu odreklo osnovne pravice, ki jih zagotavljajo medijski zakoni. Te pravice so predvsem izražanje mnenj in stališč v okviru programske zasnove medija, neodvisnost pri sprejemanju strokovnih uredniških odločitev in spoštovanje izraženih mnenj uredništva pri imenovanju odgovornih urednikov.

V društvu novinarjev smo tako imenovanemu Grimsovemu zakonu iz leta 2005, ki je v veljavi še danes, ostro nasprotovali. Tudi takrat smo se aktivno vključili v referendumsko kampanjo proti njegovi uveljavitvi. Ta zakon omogoča politično ugrabitev RTV Slovenija. Vse dosedanje vlade in državni zbori so z imenovanjem članov programskega sveta v državnem zboru uveljavljali svoj vpliv na RTVS, zato v tem pogledu ni nedolžnih vlad ali strank. Je pa pretekla vlada izkoristila ves potencial za zlorabo, ki ga ta zakon vsebuje. Sprememba zakona je zato nujna.

Zakon, o katerem bomo odločali na referendumu, izloča politične stranke iz imenovanja organov upravljanja RTV Slovenija, zato je to zakon o depolitizaciji RTVS, ki je nujna, če želimo, da javna radiotelevizija sploh preživi. Trenutno je ves ustvarjalni in profesionalni potencial RTVS zadušen v obračunavanju politično nastavljenega in nekompetentnega vodstva z zaposlenimi. Ustvarjalci programov zato ne morejo opravljati svojega poslanstva, ki je produkcija vsebin in informiranje javnosti. Vodstvo hiše pa je s slabimi potezami naredilo že tako veliko škodo njenemu programu in ugledu, da bo ta kmalu nepopravljiva. Agonijo zaposlenih, ki že šest mesecev stavkajo, lahko skupaj prekinemo s potrditvijo zakona. Zakon ni popoln, je pa korak v pravo smer.

Z aktivno vključitvijo v kampanjo želimo prispevati k pozivanju državljanov, da kljub volilni utrujenosti pridejo na referendum in podprejo uveljavitev zakona. To ne bo le referendum o prihodnosti RTVS, ampak tudi referendum o tem, ali v Sloveniji želimo svobodne in neodvisne medije ter novinarstvo, ki so kljub vsem svojim težavam ključni za delovanje demokracije.