Okrogla miza: Kazensko preganjanje novinarjev

Obvestilo

Okrogla miza: Kazensko preganjanje novinarjev

Foto: Slovenske novice

Kazensko preganjanje novinarjev zaradi domnevnih razkritij tajnih podatkov, povečano število neosnovanih kazenskih ovadb državnih institucij zaradi domnevnih razžalitev v medijskih objavah, nedavna razkritja žvižgačev, da so obveščevalne agencije na globalni ravni pridobile izjemno veliko nadzorno moč, nad katero javnost nima nadzora, so vprašanja, ki so v zadnjem času v ospredju razprav v novinarski in splošni javnosti.

Ali je kazenski pregon novinarjev zaradi domnevnega razkritja tajnih podatkov v času elektronskih prisluhov res pravi način za varovanje državnih skrivnosti in pravic prizadetih? Ali ni grožnja z zaporno kaznijo pregrob poseg v svobodo izražanja, kadar novinarji objavijo informacije v javnem interesu in razkrivajo nepravilnosti v delovanju sistema? Ali sedanja zakonodaja preveč ščiti državne inštitucije, gospodarske družbe in posameznike, ki zakone zlorabljajo za poskus utišanja novinarjev in medijev?

Odgovore bomo iskali na okrogli mizi v torek, 4. novembra, ob 20:00 v Galeriji Škuc, Stari trg, Ljubljana.

Sodelujoči:
Lenart Kučič, novinar Dela (pogovor vodi)
Anuška Delić, novinarka Dela
Nataša Pirc Musar, nekdanja informacijska pooblaščenka, Inštitut za zasebnost in dostop do javnih informacij – Info hiša
Primož Cirman, novinar Dnevnika
Cene Grčar, odvetnik PRO PLUS
Nani Jansen, vodilna pravnica pri MLDI (Media Legal Defence Initiative), nevladni organizaciji, ki brani pravice novinarjev, blogerjev in neodvisnih medijev. Nani Jansen je svobodo izražanja zagovarjala v sodnih postopkih na nacionalnih in mednarodnih sodiščih vključno z Evropskim sodiščem za človekove pravice, Afriškim sodiščem za človekove pravice in pravice ljudstev, Vzhodno afriškim sodiščem, Odborom OZN za človekove pravice … Preden se je pridružila MLDI je delala kot odvetnica za veliko odvetniško družbo na Nizozemskem. Z nevladno organizacijo v New Yorku je sodelovala kot raziskovalka za mednarodni mir in varnost, izkušnje pa ima tudi z delom v sistemu OZN. Iz mednarodnega prava je diplomirala na Univerzi v Amsterdamu, na Columbia Law School in Evropskem univerzitetnem inštitutu pa se je specializirala za človekove pravice.

Pogovor bo potekal v angleščini.

Okroglo mizo organizira Društvo novinarjev Slovenije.