Novinarska učilnica: Varnost novinarjev pri delu na terenu

Obvestilo

Novinarska učilnica: Varnost novinarjev pri delu na terenu

Foto: Srdjan Živulović

Vabimo vas na DELAVNICO O VARNOSTI NOVINARJEV PRI DELU NA TERENU,

v torek, 27. septembra 2022, od 10. do 13. ure v prostorih Društva novinarjev Slovenije, Vošnjakova 8, Ljubljana.

Čeprav trenutno novinarjev ne napadajo na ulicah, je novinar pri opravljanju svojega dela izpostavljen številnim varnostnim tveganjem. Novinarstvo je nevaren poklic, zato je za zagotavljanje vsaj minimalne varnosti potrebno specifično znanje. Znate pred odhodom na dogodek opraviti oceno tveganja? Se v uredništvu pogovarjate o varnostnih tveganjih in kako jih zmanjšati? Veste, kako na terenu, posebej na javnih prireditvah deluje policija? Se ob opravljanju svojega dela počutite varni? Na delavnici bomo skupaj iskali odgovore na vsa ta vprašanja.

Predavala bosta:

– izr. prof. dr. Miha Dvojmoč, izredni profesor za področje varnostnih ved na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru, predsednik Detektivske zbornice Republike Slovenije ter predsednik Društva za zasebno varovanje in državljansko samovarovanje;

Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

Da bomo delavnico lahko čim bolj prilagodili vašim potrebam, vas prosimo, da izpolnite anketo na spodnji povezavi.

ANKETA

Anketo bo možno izpolniti do nedelje, 25. septembra 2022.

Program:

10.00–10.45     Miha Dvojmoč o varnostni kulturi, rezultatih ankete, oceni tveganja in samozaščitnem vedenju.

10.45–11.30      Tomislav Omejec o priporočilih za delo medijskih delavcev na rizičnih javnih shodih, delovanju in izkušnjah policije.

11.30–12.00      odmor za kavo

12.00–12.45      Učenje ravnanja (varnost, sodelovanje, pozornost) na terenu z igranjem vlog v različnih situacijah.

Za udeležbo na delavnici je obvezna prijava. Prijave zbiramo preko prijavnega obrazca spodaj.

Prijavite se lahko do vključno ponedeljka, 26. septembra 2022. Število mest je omejeno.

Delavnica je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji in razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore. V Društvu novinarjev Slovenije v okviru projekta od leta 2019 sistematično spremljamo napade na novinarje. Objavili smo poročilo o spremljanju napadov, navodila za pravni in komunikacijski odziv nanje in nacionalno platformo za prijavo napadov. V tretji fazi projekta je nač cilj zagotoviti usposabljanje za novinarje in razviti smernice o tem, kako prepoznati, se izogniti ali preprečiti nevarne situacije med delom na terenu. Projekt podpira Mreža evropskih fondacij v okviru programa Civitates.