Novinarska učilnica: Zaščita pred zlonamernimi vdori

Obvestilo

Novinarska učilnica: Zaščita pred zlonamernimi vdori

Foto: arthur_bowers, Pixabay

Novinarji, ki so sodelovali v nagrajenem projektu Pegasus, so letos razkrili, da so bili tarča zlonamerne opreme aktivisti za človekove pravice, novinarji in pravniki po vsem svetu. Odmevna razkritja projekta so še enkrat pokazala, kako pomembno je, da novinarji poznamo in razumemo različne varnostne grožnje, ki smo jim pri svojem delu izpostavljeni, ter da zaščitimo svoje delo, komunikacije, s tem pa tudi svoje vire.

V Društvu novinarjev Slovenije zato znova pripravljamo dvourno delavnico o digitalni varnosti za novinarje, na kateri boste na praktičnih primerih spoznali, katerim nevarnostim ste najbolj izpostavljeni in kako se lahko pred njimi zaščitite, ne da bi pri tem potrebovali pomoč računalničarja. Tudi če ocenjujete, da vaše naprave ne vsebujejo zelo občutljivih podatkov, in se vam strogi varnostni režimi zdijo preveč kompleksni, se lahko z nekaj nezahtevnimi varnostnimi praksami, ki jih bomo predstavili na delavnici, izognete neprijetnim zapletom v primeru vdorov v vašo elektronsko komunikacijo in/ali naprave.

Delavnico bo vodil dr. Matej Kovačič, ki se v okviru svojega raziskovalnega dela ukvarja z vprašanji zasebnosti in nadzora, preučevanjem kiberkriminala, z informacijsko varnostjo in digitalno forenziko ter odprtimi podatki. Je avtor dveh knjig iz področja zasebnosti Zasebnost na internetu (2003) in Nadzor in zasebnost v informacijski družbi (2006) ter uporabniškega priročnika Linux na namizju (2010). Objavil je tudi več člankov iz področja zasebnosti, nadzora, kiberkriminala in odprte kode.

Vabimo vas v društvene prostore v četrtek, 9. decembra, ob 11. uri. Ker je število mest omejeno, zbiramo prijave za udeležbo prek spodnjega spletnega obrazca. Za udeležbo morate izpolnjevati tudi pogoj PCT.

Prosimo, prinesite tudi svoje prenosne računalnike in pametne telefone ali tablice.

Ob prijavi boste prejeli potrditev, da je prijava oddana, opomnik z dodatnimi navodili pa boste prejeli dan pred dogodkom.

Delavnica je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji in razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore. Projekt podpira Mreža evropskih fondacij v okviru programa Civitates.