Časoris: Če mislimo, da bomo imeli bralce, se motimo

Novice

Časoris: Če mislimo, da bomo imeli bralce, se motimo

Eva LipovšekFoto: Matej Povše

»Nismo večni. Izumrli so kočijaži, popravljalci dežnikov in urarji. Tudi novinarjev bo v prihodnje gotovo manj,« pravi novinarka in ustanoviteljica spletnega časopisa za otroke Časoris. Sonja Merljak Zdovc meni, da je za preživetje novinarstva pomembno medijsko opismenjevanje. Zato je ustvarila časopis za otroke, v katerem objavlja novice, ki so napisane v jeziku, primernem za otroke.

Spletni časopis za otroke Časoris je ustanovila pred dvema letoma po prvem pariškem napadu, februarja pa si je začel utirati pot v slovensko medijsko sfero. Sonja Merljak Zdovc s sodelavkami za otroke do 6. do 12. leta pripravlja novice o temah, s katerimi se srečujejo v šoli, jih slišijo po televiziji ali med pogovorom s prijatelji na igrišču ali na dejavnostih.

Otrok ne smemo podcenjevati

Ne izogibajo se niti težjim temam, kot so teroristični napadi, požar v Londonu ali naravne nesreče z velikim številom žrtev. Pri tem je pomembno, da jim novice posredujejo na njim razumljiv način in jim tako pomagajo razumeti in sprejeti svet, v katerem živijo, pravi Sonja Merljak Zdovc. Ne smemo si domišljati, da otroci ne izvedo zanje: »Ne smemo jih podcenjevati.«

Tega se je še posebej zavedla ob letošnjem primeru nasilja na Dolenjskem, ki sta ga dva fanta prikazovala na facebooku v živo. »Sama sem razmišljala, ali bi o tem poročala, saj se je dogodek zgodil pri nas. A ko sem ugotovila, da moj otrok vedel, da se je to zgodilo, o tej temi so se s sošolci pogovorili kar na šolskem igrišču, sem se odločila, da moram o tem pisati,« pojasnjuje Merljak Zdovc.

Pisati o terorističnem napadu v Franciji je na nek način lažje, saj se zdi, da se dogaja nekje daleč, meni: »Dogodek na Dolenjskem se bralcev bolj dotakne, je bolj zastrašujoč, zato je res pomembno, kako otrokom podaš takšne novice.«

FNF17_cetrtek_023

Kaj pa prihodnost?

Sonja Merljak Zdovc vodi tudi delavnice medijskega opismenjevanja. S Časorisom nagovarja otroke prve in druge triade, delavnice pa pripravlja predvsem za učence tretje triade. V času lažnih novic zdi pomembno vzgajati novo generacijo bralcev. »Medijsko opismenjevanje se mi zdi ključno tudi za to, da novinarji ne izumremo. Biti novinar je najlepši poklic, ne bi počela drugega. Moramo ga ohraniti,« pravi sogovornica.

V razredu na eni od osnovnih šol je na vprašanje, kdo od njih bere časopis, dvignil roko le en učenec. Sonja Merljak Zdovc tudi zato meni, da je novinarstvo res v krizi. Otroci časopisov ne vidijo doma, ne vidijo jih niti po televiziji. »Kaj če bomo izumrli?« se sprašuje.

Strinja se, da je pomembno tudi medijsko opismenjevanje odraslih. A najprej kljub temu želi doseči mlade in spremeniti njihovo miselnost mladih, saj upa, da bo tako pomagala vzgojiti novo generacijo bralcev.