Priročnik o varnosti novinarjev

Priročnik o varnosti novinarjev

Uvod

Varnost novinarjev je naša prednostna naloga. Brez varnih in dostojnih delovnih pogojev namreč ne morejo iskati resnice. Vendar se novinarji v zadnjih letih soočajo z vse večjim nasiljem in sovražnostjo, veliko jih je bilo ranjenih v napadih in celo ubitih. Evropska zveza novinarjev (EFJ) je skupaj s strokovnjaki za varnost v medijih pripravila ta priročnik o varnosti, s katerim želi novinarjem zagotoviti bistvene informacije in praktične napotke, ki jim bodo pomagali, da pri svojem delu ostanejo varni. Ta priročnik zajema širok spekter tem, vključno z oceno tveganj, pokrivanjem protestov in konfliktnih območij, digitalno varnostjo itd. Vsebuje zbirko priporočil izkušenih medijskih strokovnjakov o tem, kako naj se novinarji pripravijo, ocenijo tveganja in načrtujejo napotitve v konfliktna in nekonfliktna območja. Vključuje osnovne in napredne varnostne protokole ter potrebno znanje o različnih taktikah in tehnikah, ki jih je treba uporabljati pri zbiranju informacij.

Upamo, da bodo novinarji z upoštevanjem smernic in nasvetov v tem priročniku bolj varni pri opravljanju svoje pomembne vloge obveščanja javnosti. Vendar pa samo smernice niso dovolj, tudi uredništva morajo izvajati varnostno usposabljanje in varnostno politiko. Varnostna kultura v uredništvih in upravah medijev je predpogoj za varnost novinarjev.

Avtorji: David Bevan, Cadre Consultants

Uredniki: Rebecca Bonello Ghio, Yuk Lan Wong, Adrien Collin

Izdajatelj: Založba: Evropska zveza novinarjev (EFJ)

Leto objave: maj 2023

Ta priročnik je izdala Evropska zveza novinarjev (EFJ), sofinancira pa ga Evropska komisija (GD EMPL) v okviru projekta “Safety4Journalists”. Za vsebino tega priročnika je odgovoren izključno izdajatelj in nikakor ne odraža stališč Evropske komisije. Vse avtorske pravice pripadajo avtorju in založniku.

logo-11
logo-ce-horizontal-en-quadri-lr

Društvo novinarjev Slovenije je del priročnika prevedlo in mestoma dopolnilo v okviru projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji – tretja faza, ki ga financira NEF-Mreža evropskih fundacij (Program Civitates).

Priročnik je prevedel Sebastijan Razboršek Maček.

civitates